English Serbian

ODRŽANI 7. MEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA – UČESNIK KLASTER KOMDEL „PANONIJA“ NOVI SAD

Sedmi Međunarodni dani energetike i investicija, koji predstavljaju najveći forum za inostrane i domaće projekte u oblasti energetike, jedini te vrste u AP Vojvodini, održani su u prostorijama Kongresnog centra Novosadskog sajma 1. i 2. marta 2018. godine.

Manifestacija MDEI,  u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarsto i saobraćaj, Centralno-evropskog foruma za razvoj CEDEF i Novosadskog sajma, je omogućila učesnicima predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju, jačanje konkurentnosti lokalnih sredina i podsticaj lokalnog razvoja u regionu.

Ključna tema ovogodišnjeg foruma je bila energetska efikasnost, sa svojim modelima finasiranja, značajem vetroprakova, imajući u vidu snagu vetroparkova Vojvodine, jer će preko 90 odsto svih vetroparkova u Srbiji biti instalirano u Vojvodini.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, istakao je da su energetika i investicije neraskidiva sprega, koja je u ovom trenutku u Srbiji potpuno usaglašena.

„Uzimajući u obzir sve ono kroz šta je naše društvo prošlo u proteklih nekoliko decenija, Srbija danas mora krupnim korakom da uđe u veliki investicioni ciklus koji se ogleda upravo u energetici“, poručio je Antić, podsetivši da je u ovom trenutku više od tri milijarde evra usmereno ka inevsticijama u energetici, što predstvalja najveći investicioni ciklus u kome se Srbija nalazi u poslednje četiri decenije.

Cilj organizovanja Međunarodnih dana energetike i investicija je podsticaj poslovnih kontakata i saradnje svih aktera u oblastima kojima je skup posvećen, upoznavanje potencijalnih investitora sa investicionim projektima i stimulisanje većeg investiranja u energetski sektor, industrijske parkove, izgradnju prečistača otpadnih voda i predstavljanje napredne tehnologije i oblika finansiranja energetskiih projekata.

Tokom dvodnevnog skupa, na kome se predstavilo 40 kompanija - izlagača, održano je 25 konferencija, radionica i drugih događaja.

Svečanom otvaranju su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za finansije, Smiljka Jovanović, ministar za ekonomske i trgovinske poslove u ambasadi Grčke u Beogradu, Haralambos Kunakalis, generalni direktor JP „Srbijagas“-a Dušan Bajatović i drugi.

Na ovoj značajnoj manifestaciji, štand i uspešno predstavljanje je imao Klaster građevinsko-komunalne delatnosti „Panonija“ Novi Sad, na kojem smo promovisali proizvode naših članica putem banera, kataloga i izlaganjem proizvoda. To je bila prilika da razgovaramo sa našim partnerima i članovima, da razmenimo informacije i uspostavimo nove kontakte sa ino i domaćim preduzetnicima, udruženjima, agencijama i novim članicama.

Domaćin na štandu Klastera „Panonija“ je bio g-din Milan Gutić, predsednik Upravnog odbora.


Menadžer Klastera

Dipl. inž. Jovan Bijelić

 

Go to top