English Serbian

Poslovni forum Srbija-Slovenija u Beograd: 28. januar 2019.


 

Privredna komora Srbije u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva, organizuje Poslovni forum Srbija-Slovenija koji će se održati u Beogradu 28. januara 2019. godine, sa početkom u 12,00 časova.

 

 Forum se održava u sklopu posete privredne delegacije iz Slovenije, koju predvodi Nј.E. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

 Nakon uvodnih reči predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa, prisutnima će se obratiti njihove ekselencije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Pozivamo vas da učestvujete na Poslovnom forumu Slovenija-Srbija, koji će biti održan u  ponedeljak 28. januara 2019. god. u Palati Srbija u Bulevaru Mihajla Pupina br. 2, Beograd.

 Molimo vas da svoje učešće potvrdite najkasnije do četvrtka, 24. januara 2019. godine, tako što ćete se registrovati na platformi putem linka: http://srbija-slovenija2019.talkb2b.net/. Nakon registracije, putem ove platforme zakazujete i prihvatate B2B sastanke.

 

Opširnije...

Srećni praznici


Dočekajte Novu Godinu i Božić u zdravlju, sreći i veselju, a naredni meseci da vam donesu još puno poslovnih uspeha. Srećna Nova Godina i Božić partnerima i saradnicima.


 

„Prvi privredni forum dijaspore“ Novi Sad


U Kongresnom centru Novosadskog sajma danas se održava „Prvi privredni forum dijaspore“ na kom su se okupili privrednici koji žive u rasejanju, ali i oni koji su se vratili u Srbiju.

„Značaj svakog skupa sa našim ljudima iz dijaspore je velik i Privredna komora Srbije godinama sarađuje sa njima. Dijaspora je velika snaga Srbije po više osnova“, rekao je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić.

On je istakao da veliko iskustvo naših ljudi iz inostranstva može da bude korisno mladima u Srbiji.

„Želimo da napravimo jaku ekonomsku vezu privrednika iz Srbije sa privrednicima iz dijaspore. Dijaspora treba da nam bude jak poslovni partner i da smanjimo spoljno-trgovinski deficit“, napomenuo je osnivač NVO „Moj heroj“ Zoran Ilić i predlagač projekta „Moje srce srce bira“.

On je podsetio da, iako veliki broj mladih odlazi, postoje i oni koji se vraćaju u Srbiju.

„Dijaspora je naš najveći potencijal. Dijaspora svake godine ulaže u Srbiju oko tri milajrde evra, a prema istraživanjima moguće je da dijaspora raspolaže sa efektivom od 300 milijardi evra, što je 10 puta više od ukupnog BDP naše zemlje“, istakao je Ilić.

Napomenuo je da samo u Beču imamo oko 300.000 Srba.

„Sledeće godine imaćemo već prve efekte onoga što danas započinjemo na Novosadskom sajmu. Ovo je početak jedne izuzetno važne akcije koja će od sledeće godine biti trajna“, istakao je Ilić.

Pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporu i Srbima u regionu, ministarstva spoljih poslova, Rastko Janković naglašava da je ekonomsko povezivanje sa našim ljudima koji žive van matice vrlo važno.

Prema njegovim rečima, ovaj skup bitno doprinosi i očuvanju srpskog kulturnog identiteta.

Među prisutnim privrednicima i učesnicima panela, bili su: vlasnik trgovinskog lanca Gomex, Goran Kovačević, povratnik iz Nemačke i vlasnik mlekare Bodri, Ljubiša Drinjaković, povratnik iz Francuske i osnivač firme Coopers Meal.

Učesće na forumu su uzeli i Slobodan Ivanović, koji živi u Kanadi već 47 godina, Miša Ćirić, ispred dijasporske grupe „Upakovana nostalgija", predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore Zoran Jovičić i mnogi drugi uspešni privrednici.

Na početku programa upriličena je projekcija kratkog filma koji je režirao Arno Gujon, osnivač NVO „Solidarnost za Kosovo“.


4. MEĐUNARODNI FORUM O SARADNJI

 


U organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS), Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Privredne komore Srbije, danas je na Zlatiboru otvoren 4. Međunarodni privredni forum o saradnji. Forum je na jednom mestu okupio zvaničnike Republike Srbije, Republike Srpske, Evropske Unije, ambasada, predstavnike lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, privrednih komora,  ali i preko 200 privrednike iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rusije i Turske.

Ove godine tema foruma je podrška mikro, malim, i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP)  kroz programe finansijske podrške. Kroz više pojedinačnih panela predstavljene  su i razmatrane mogućnosti pristupa finansijskim fondovima za MMSPP regiona, mogućnosti unapređenja prekogranične saradnje, i regionalnog razvoja, a sve uz iskustva zemalja članica EU i zemalja regiona.

U uvodnom obraćanju, v.d.direktora Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić istakao je međunarodni karakter skupa kao i značaj koji MMSPP imaju u svakoj ekonomiji. Takođe, predstavio je podršku koju RAS pruža domaćoj privredi kroz podršku direktnim ulaganjima, programe podrške razvoju i unapređenju MMSPP, ali i  implementaciju projekata koji za cilj imaju unapređenje konkurentnosti, regionalnog razvoja i ugleda Srbije u svetu.

"Međunarodna saradnja je jedan od osnovnih stubova rada naše agencije. Na procesima industrije 4.0, digitalizacije i razvoja ljudskih resursa biće bazirane aktivnosti Vlade Srbije i RAS-a kao osnovnog partnera da se implementiraju svi projekti lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja na centralnom nivou. Primat agencije je rad sa domaćim i stranim investitorima, kao i sa malim i srednjim preduzećima da se uključuju u lance dobavljača", rekao je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, Nenad Popović, istakao je značaj ovakvih događaja u regionu u cilju razmene iskustava i dijaloga privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada.

„Srbija je odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše, a za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen je pet puta veći budžet, a u idućoj godini planiramo da još više uvećamo sredstva za inovacioni razvoj", rekao je ministar Popović.

Danilo Golubović, savetnik ministra za EU integracije Vlade Srbije podsetio je da je Srbiji od nedavno na raspolaganju peta komponenta pomoći za ruralni razvoj, takozvani IPARD II i da je Srbiji na raspolaganju  do 2020. godine 175 miliona evra potencijalnih bespovratnih sredstava.

Centralni događaj foruma su poslovni susreti za preduzeća i klastere, koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva. Ove godine biće održano oko 150 direktnih poslovnih sastanaka na kojima će komanije predstaviti svoje proizvode i usluge, uspostaviti nove poslovne kontakte i razmeniti iskustva sa kompanijama iz drugih zemalja.

 

Otvaranje foruma prate i panel diskusije o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana - WB EDIF projekat, Lokalni i regionalni razvoj i EU integracije, i Javno privatno partnerstvo.


Војвођанско-мађарски водопривредни форум 12. децембар 2018. Нови Сад

 


 
10.00-10.30
Регистрација
10.30-11.15
 
Поздравне речи
Иштван Пастор, председник, Скупштина АП Војводине, Република Србија
Иштван Јо, помоћник министра за промоцију извоза, Министарство спољних послова и трговине, Мађарска
Имре Керн, државни секретар, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Република Србија
Бранислав Блажић, државни секретар,Министарство заштите животне средине, Република Србија
Роберт Отот, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Влада Аутономне покрајине Војводине, РепубликаСрбија
Др. Атила Пинтeр, амбасадор Мађарскеу Београду
Модератор:  Михаљ Чаки, директор, Нови Сад, Канцеларија Средње-европске мреже за економски развој
 
11.15-11.45
Пауза за кафу
11.45-12.45
Реализовани пројекти у оквиру мађарског Програма подршке развоју водопривреде у Војводини
Габор Јенеи, шеф Сектора, Сектор за водопривредну дипломатију и Дунавску стратегију, Министарство спољних послова и трговине, Мађарска 
Представљање Програма подршке развоју водопривреде
Др. АтилаГаламбош, директор, ’’Communatrade-Europe’’д.о.о.,Мађарска
Презентација стратегије управљања водама и заштите квалитета воде у региону Северне Бачке.
Габор Нyикош, директор, ’’Кristály’’д.о.о., Мађарска
Представљање студије изводљивост и запостављање и управљање системом за пречишћавање отпадних вода у Апатину.
Андраш Салаи, директор,’’S-Меtalltech 98’’д.о.о., Мађарска
Уградња опреме за отклањање арсеника у водоводној мрежи Општине Биково.
Петер Фаркаш, менаџер пројекта,консултатнтска фирма’’Aqra Projekt’’ д.о.о., Мађарска
Представљање студије изводљивост и зауправљање отпадним водама у Бачком Новом Селу и насељу Плавна.
Питања и одговори
Модератор: Габор Јенеи, шеф Сектора, Сектор за водопривредну дипломатију и Дунавску стратегију, Министарство спољних послова и трговине, Мађарска
12.45-13.15
Потребне инвестиције у водопривреди у Србији
Бранислав Мамић, секретар, Привредна комора Војводине, Удружење Услуге
Славко Врнџић , директор, ЈВП’’Воде Вопјводине’’, Србија
Јован Шучов,начелник Сектора, ЈКП’’Водовод и канализација’’
Нови Сад, Србија
Ђерђ Шугар, генерални директор, ЈКП’’Водовод и канализација ’’Суботица, Србија
Питања и одговори
Модератор: Михаљ Чаки, директор, Нови Сад, Канцеларија Средње-европске мреже за економски развој
13.15-13.30
Завршни говори
Петер Шкапињец, директор, Централно-европска мрежа за економски развој д.о.о. Мађарска
Габор Јенеи, шеф Сектора, Сектор за водопривредну дипломатију,
Дунавску стратегију, Министарство спољних послова и трговине,Мађарска
Роберт Отот, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Влада Аутономне покрајине Војводине, Србија
Модератор:Михаљ Чаки, директор, НовиСад,Канцеларија Средње-европске мреже за економски развој
13.30-15.30
Коктел, Б2Б

 

 

 

Godišnji skup vršilaca komunalnih delatnosti


Članicama KOMDEL-a

 
Poštovane kolege,

Dostavljamo Vam konačnu agendu godišnjeg skupa vršilaca komunalnih delatnosti, koji se u organizaciji PKS održava u sredu, 28. novembra od 10 časova u sali 1 Privredne komore Srbije, Beograd, Resavska 13 – 15.

U uvodnom delu prisutnima će se obratiti Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Maja Stošković, direktor Sektora usluga Privredne komore Srbije i Bojan Bajagić, direktor JKP „Gradske pijace“ Beograd i predsednik Odbora Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

Zatim će sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Dalibor Joknić predstaviti aktivnosti Udruženja, a Nacionalno udruženje za upravlјanje rizicima će predstaviti Integrisani model bezbednosti na kritičnoj infrastrukturi komunalnih delatnosti.

U dve panel diskusije koje slede razgovaraće se o izazovima sa kojima se vršioci komunalnih delatnosti sreću i šta su moguća rešenja. Uvodničari su direktori i pomoćnici direktora preduzeća koja obavljaju komunalne delatnosti: Dragan Vučković, direktor, KP „Dimničar“ Brograd, Nemanja Dimitrijević, direktor, JKP „Šumadija Kragujevac“ Kragujevac, Danilo Bjelica, direktor, JKP „Zelenilo“ Pančevo, Dejan Bogunović, generalni direktor, Arriva Litas DOO Požarevac, Dušan Macura, rukovodilac Sektora proizvodnje i distribucije, JKP „Novosadska toplana“ Novi Sad, Dragan Đorđević, direktor, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, Dragi Marković, direktor, JP „Poslovni centar“ Kruševac, Radenko Vuković, pomoćnik direktora JKP „Parking servis“ Beograd i Branko Jelčić, pomoćnik direktora, JKP „Veterina“ Beograd.

Povodom 20 godina Udruženja KOMDEL govoriće Lazar Krnjeta.

Zbog tehničke organizacije skupa molimo Vas da blagovremeno potvrdite dolazak na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Koristimo ovu priliku da zahvalimo panelistima i predstavnicima preduzeća koji su se do sada prijavili.

Za sve dodatne informacije ostajemo Vam na raspolaganju.


 

 

7 DUNAVSKI BIZNIS FORUM


 
 
13.НОВЕМБАР- НОВОСАДСКИ САЈАМ, МАСТЕР ЦЕНТАР
09:00-10:00 – РЕГИСТРАЦИЈА УЧЕСНИКА
10:00-10:30 – ПРЕСС ЦЕНТАР, ИЗЈАВЕ ЗА МЕДИЈЕ
10:30-12:30 – ПЛЕНАРНА СЕДНИЦА,ДУНАВСКА СТРАТЕГИЈА, ПОЗИТИВНА ИСКУСТВА  И ОЧЕКИВАЊА
    • Јачање институционалних капацитета и сарадње, 
    • Интегрисани приступ повезивања различитих сектора – привредних субјеката
    • Могућност стварања нових  пројеката и тражење извора финансирања
    • Како и на који начин доћи до ЕУ фондова (Иван Жупан, Лифе-Пројецт, Хрватска)
12:30-14:00 – ПАМЕТНА СЕЛА И ПАМЕТНИ ГРАДОВИ
    • Модерне технологије у служби одрживог развоја села
    • Позитивни примери из Аустрије, Словеније и Хрватске
    • Енергетска ефикасност главни покретач стратешког развоја
    • Искуства паметних градова, њихов одрживи развој и нове могућности
    • Кандидовање за паметни град
14:30-15:30 – РУЧАК
15:30-18:00 – БИЗНИС И ПРОСПЕРИТЕТ
    • Ново доба за  нове идеје
    • Информационе технологије, велика шанса Западног Балкана
    • Креативна индустрија. Од маште и идеје до производа
    • Бизнис повезује људе, идеје и тржишта. Пословно умрежавање у функцији унапређења сарадње
13.НОВЕМБАР- СВЕЧАНА САЛА ПК ВОЈВОДИНЕ
12:30-14:00 – РЕГИОНИ МОСТОВИ ИНТЕГРАТИВНИХ ПРОЦЕСА. ЗАПАДНИ БАЛКАН, ПРИМЕР
                          ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА                       
    • Стабилност и унапређење сарадње 
    • Развојне агенције и њихова улога у изграднњи  просперитета
    • Културно наслеђе; културна, етичка и природна разноликост у служби повезивања и развоја.
14:00-15:00 – РУЧАК
15:00-17:00 – ИНФОРМИСАЊЕ И ЊЕГОВА УЛОГА У ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ДУНАВСКЕ СТРАТЕГИЈЕ, МЕДИЈИ У  
                          СЛУЖБИ ОБЈЕКТИВНОСТИ, ВИДЉИВОСТИ РЕЗУЛТАТА, СТВАРАЛАЧКЕ КРИТИКЕ И  
                          СЕНЗАЦИОНАЛИЗМА
14.НОВЕМБАР- СВЕЧАНА САЛА ПК ВОЈВОДИНЕ
09:00-10:00 – РЕГИСТРАЦИЈА УЧЕСНИКА И ПРЕСС
10:00-12:00 – ЛОГИСТИКА И ТРАНСПОРТ 
    • Важност и значај логистике у предузећу(Марко Толић, ЉТ Цонсултинг, Загреб)
    • Могућности и значај интермодалног транспорта и логистичких центара у Србији
    • Контејнерски  терминали и њихова улога у унапређењу транспорта
    • Успостављање линије контејнерског транспорта Дунавом. Специјална лука Панчево и  црноморске луке
12:00-13:45 – МЕДИЦИНА И ФАРМАЦИЈА НА ИСТОМ ЗАДАТКУ. ЗДРАВЉЕ ЉУДИ НАЈВИШЕ ДОБРО И НАЈВЕЋА              КОРИСТ
    • Стратегија развоја здравствене заштите  у светлу европских вредности и стандарда
    • Заштита животне средине ,уранијум анализа тренутног стања, могућности даљег унапређивања
    • Хуманост, најплеменитије животно достигнуће
14:00-15:00 – РУЧАК

 

 

4. Međunarodni forum o saradnji na Zlatiboru: prijave do 12. novembraProgrami finansijske podrške malim i srednjim preduzećima (MMSPP) biće tema 4. Međunarodnog foruma koji će biti održan 15. i 16. novembra na Zlatiboru. Učešće na forumu je besplatno, a prijave se dostavljaju do 12. novembra 2018. godine.

Za učesnike foruma biće organizovani paneli u okviru kojih će se moći informisati o aktuelnim fondovima za finansijsku podršku MMSPP, mogućnostima unapređenja prekogranične saradnje i regionalnom razvoju. Biće to i prilika da saznaju nešto više o iskustvima članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

Forum organizuju Razvojna agencija Srbije, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Privredna komora Srbije.

 

Učešće na forumu je besplatno, a registracija učesnika (prijava) se obavlja do 12. novembra 2018. godine.

 

Detaljna informacija i agenda 4. Međunarodnog foruma o saradnji dostupni su OVDE.


U toku je 21. Međunarodni privredni sajam u Mostaru

Menadžerski tim Privredno inovativnog razvojnog centra „Dunav“ (PIRC) je prisustvovao svečanom otvaranju manifestacije.

Prvi dan sajma je iskorišćen za razgovore sa izlagačima iz Republike Srpska, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije (PKS, RAS, "Srbijagas").

Izlagačima i posetiocima smo predstavili proizvod iz Republike Srpske, prirodna negazirana izvorska "RAJSKA VODA" iz Čajniča, koju na samom izvoru flašira naša članica "INSTEL" Bijeljina

Manifestacija traje do14.o4.2018.

 

Informativna služba

PIR Centra „Dunav“

 

Peta privredna izložba „Ekspo Rusija Srbija 2018“

Peta privredna izložba „Ekspo Rusija Srbija 2018“ i Beogradski poslovni forum počeli su u Beogradu, a održavaju se sa ciljem jačanja trgovinskih veza i strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Opširnije...

Strana 1 od 5

Go to top